Azori Szigetek

Túrák az atlanti édenkertben

Az atlanti édenkert, ahol mindig tavasz van, és mindig nyílik valamilyen virág. Gyönyörű vulkánok, friss zöld legelőkön boldog tehenek, csodás panorámák, hatalmas fehértarajos hullámok, pengeéles gerincek és minden irányban ott a hatalmas, végtelen óceán, napszakonként változó színekkel. Gyönyörű naplementék, meleg vizes források, vízesések, hortenziák és még oldalakon át lehetne sorolni, mivel tud lenyűgözni az Azori-szigetek. Kilenc kicsi sziget, mindegyik más és mégis egyformák. Itt egyben van Hollandia, Skócia, Új Zéland, a Szahara és ki tudja még hány vidék és táj egyesül itt: változatos, megunhatatlan, ezerarcú. Itt garantáltan nem fogsz unatkozni.

Fontos tudnivalók
  • Indulás és érkezés helyszíne: Budapest, Magyarország.
  • Kis csoport: 8 fő
  • Utasbiztosítás kötelező: egyénileg kötendő.
  • Több személy jelentkezése esetén kedvezmény, megegyezés szerint.
  • Jelentkezés: karpatklub.erdely@gmail.com

2023 április 16 – 26.

10 nap, 9 éjszaka

1050 euro

/személy

Közepes

nehézségi szint

Részletes Program

1. nap
Repülés Ponta Delgada-ra. Autóbérlés, szállás elfoglalása, program az érkezés órájától függően.

2. nap
Egy Jurassic-parkos élménnyel indítunk: a Caldera Velha, a sziget egyik legszebb meleg vizű fürdője. Hatalmas páfrányok között, egzotikus fák alatt, két kristálytiszta vizű medencében lehet élvezni a forró vulkáni vizeket. Lagoa-do Fogo (A tűz tava) gyönyörű hegyvidéki tó, meredek, dús zöld hegyek ölelésében, kristálytiszta vizű, érintetlen világ. (kb 1-2 órás séta leereszkedni a tóhoz és sétálni egy jót a parton, kb 200 m szint). Délután Vila Franca do Campo szigetéhez utazunk. Rövid hajókirándulás után érjük el a szigetet, amely egy tökéletes kör alakú vulkáni kráter, pontosan tengerszint magasságában, tehát a „krátertó” itt maga a tenger. Fürdési lehetőség, két óra múlva a kis hajó visszahoz bennünket a Vila Franca do Campo kikötőjébe.

3. nap
Furnas városa egy aktív vulkáni mezőn fekszik: a házak között több helyütt hatalmas gőzfelhő emelkedik a magasba, alattunk forró a talaj, kénes gázok illata száll a levegőben. Rövid sétát teszünk a gőzoszlopok között, a vulkáni talajon, egy krátertó partján. Terra Nostra park, egzotikus növények és ritka virágok között megmártózunk a forró vulkáni vízben. Panoráma a Furnasi-tóra. Kirándulás a sziget keleti részére, ahol gyönyörű miradurókból (a szigeteken mindenütt jelen levő kilátópontok) fotózzuk a partokat. Délután meglátogatjuk Európa egyetlen teaültetvényét, igazi távol-keleti érzés a nyírott teacserjék sorai között sétálgatni.

4. nap
Sete Cidades: a sziget keleti részén található az a hatalmas, 14 km átmérőjű kaldera, amelyben több másik, kisebb vulkáni kráter helyezkedik el. Itt van a híres Kék-tó és a Zöld tó, rengeteg kilátópont és több kilométer túraútvonal is. A hegygerincen körbesétáljuk a kalderát, a világon egyedülálló ösvényen: egyik oldalon a krátertavak látványa, másik oldalon a végtelen tenger panorámája. (12 km, 3 -4 óra könnyű túra, szint +200 m) Aztán beereszkedünk magukhoz a tavakhoz is, a Sete Cidades (Hét város) nevű hangulatos azori faluba, hortenziákkal szegélyezett utak, pici mediterrán házak és a zöld ezer árnyalata teszi a napot felejthetetlenné. Délután megmártózunk a közelben fekvő Mosteiros fekete lávahomokos tengerpartján és gyönyörködünk a naplementében.

5. nap
Faial da Terra – a déli partról indulunk, a titokzatos őserdő mélyében, mohás kövek között, kristálytiszta patak csörgedez. A levelekről víz csepeg, a moha nedves, a fákon szakállzuzmók lengedeznek, egzotikus virágok és emberfej nagyságú hortenziák nyílnak mindenfele. Hatalmas mohás kövek, fekete láva folyómeder, kristálytiszta patak, lehet ez lesz az év legszebb sétája!  A patak végén vízesés zubog alá, ez a Salto do Prego, gyönyörű kis tóba gyűlik alatta a kristálytiszta víz, fürdési lehetőség a dzsungel mélyén. Délután szabad idő: fekete homokos tengerpartok, lávamedencékben fürdés, hullámtörés, pihenés, esetleg bálnales.

6. nap
Délelőtt városnézés Ponta Delgada-ban, a sziget fővárosában, portugál barokk kis templomok, fekete lávakővel kirakott keskeny utcácskák, a kikötő és a hangulatos városközpont mindenkit elvarázsol. Délben repülés Pico szigetére, érkezés a délutáni órákban. Szállás elfoglalása Picon, sziget felfedezése, hullámtörés, parti séta, miradurók, a repülés idejétől függően.

7. nap
Csúcstúra Picora. Pico szentháromsága: vulkán, bor és bálna. Pico, a „Csúcs”, Portugália legmagasabb pontja és az Atlanti-óceán harmadik legmagasabb csúcsa. A mindent domináló vulkáni kúp a sziget minden részéről és a szomszédos szigetekről is látható. 1200 méteres magasságban található a látogatóközpont, innen indul az ösvény, innen túrázunk 2351 méter magasba. Nem kis kihívás a Pico meghódítása, vulkáni terep, az ösvény sem könnyű, de megéri az erőfeszítést. Fent a szokásos kaldera és a kis csúcs, szunnyadó vulkán, kénes kigőzölgésekkel, forró kövekkel. A csúcsról fantasztikus a panoráma: belátható nemcsak az egész Pico szigete, hanem a környező szigetek is: a kicsi kerek Faial, a szomszédos hosszú Sao-Jorge, valamint a távolabbi Graciosa és Terceira is. (Kb 8 órás közepes nehézségű túra, 1150 m szintkülönbség és ugyanannyi vissza, táv: 8 km, túrabot és megfelelő felszerelés kötelező). Késő délután a sikeres csúcs-hódítást ünnepeljük meg valamelyik pici borozóban. (Pico az egyetlen szőlő-termesztő azori sziget, igen híres borok készülnek itt, melyek egykoron az atlanti hajósok kedvelt italai voltak. A klíma miatt kicsi lávakövekből rakott négyzetekben nevelgetik a szőlőt, ami önmagában is nagyon látványos, hát még kóstolás után.

8. nap
Opcionális kirándulás: Komppal átkelünk Faial szigetére. Itt található a sziget legfiatalabb vulkánja, a Capelinhos, amelyik 1957-ben tört ki és hozott létre egy új sziget-részt. Mivel még nem telepedett meg rajta a növényzet, igazi sivatagi/vulkáni környezetet élvezhetünk: homok, szél, fekete vulkanikus kőzet, kerek bazaltlabdák hevernek mindenfele. Faial tulajdonképpen egyetlen nagy vulkáni kúp, a tetején egy 2 km átmérőjű kalderával. Ennek peremén, 950 m magasan fut végig a gyalogösvény, egy magába visszaforduló gerinctúra, egyik oldalon maga a kaldera, a másikon a sziget többi része, körös-körül a tenger és a szomszédos Pico látványa teszi felejthetetlenné a napot. (Kb 4 – 5 km, 2 – 3 órás túra, szint: 100 m) Rövid szabadidő Hortában, a sziget fővárosában, strandolási lehetőség. Este komppal vissza Pico-ra.

9. nap
Opcionális kirándulás: Sao-Jorge szigetére. Kikötés Velas-ban, innen indul a sziget-körutunk. Első túránk során a déli parton, a sziget tetejéről ereszkedünk a tengerpartig, gyönyörű panorámák színesítik utunkat, a babérerdőkből szépen látszik a szemben levő Pico szigete. (500 m szint ereszkedés, kb 5 km, 3 órás túra). Majd átkelünk a sziget északi oldalára és itt is beereszkedünk a tengerpartra, Faja dos Cubres településre. Pici, elszigetelt kis falu, hatalmas hullámok ostromolják a partot, itt teszünk egy rövid túrát egy édesvizű lagúna körül, amelyet csak egy keskeny földnyelv választ el a tenger sós vizétől. Délután a sziget legszebb vulkáni medencéjéhez tartunk, a Faja de Ouvridor-ba, ahol hatalmas bazaltoszlopokkal körülvett kis lagúnában fürdünk. Igazi elhagyatott hely, a fekete vulkanikus sziklák és a tenger találkozása mindenkit lenyűgöznek. Az esti kompjárattal visszahajózunk Pico szigetére.

10. nap
Pico déli részén található az egyik legnépszerűbb túraútvonal, a Misterios do sul do Pico. Mivel régen nem értették a láva mibenlétét és a vulkanizmus működését, Misterios azaz titokzatosnak nevezték a környéket. Fekete lávaországban túrázunk, fekete lávakőből rakott sövények, egzotikus növények, egyik oldalon a Pico látványa gyönyörködtet, a másikon mindig ott a hatalmas óceán mesés hullámaival és természetes lávamedencéivel. Fürdőruhát érdemes hozni. Ha pico, akkor bálnales: Lajes do Pico városából bálnalesre megyünk (fakultatív program). Mivel a vulkán meredeken szakad mélyen a tenger szintje alá, Pico sziget déli partján felszínre kényszerülnek a hideg áramlatokat, ezért tápanyagok jutnak a felszíní vízbe, és ez vonzza a bálnákat. A Pico déli oldala az Atlanti-óceánban az egyik legjobb hely delfin- és bálnalesre.

11. nap
Pihenőnap Pico szigetén: miradurók, tenger, fürdés, pihenés, repülés idejétől függően. Repülés Lisszabonba, program vége a lisszaboni repülőtéren.

Tudnivalók

Tudnivalók: 11 napos programunk 2 részből áll: Sao Miguelen, a főszigeten töltünk el 5 napot, majd a középső szigeteken (Pico, San Jorge, Faial) töltünk ismét öt napot, itt komppal tudunk közlekedni a szigetek között. Összesen négy azori szigetet látogatunk meg. Létszám: 8 – 14 fő. Szállásunk: bérelt házakban, Portugáliáról lévén szó, ezek eléggé színvonalasak. Közlekedés a szigeten: bérelt kisbusszal. Önellátás: a portugál bevásárlóközpontok semmi kívánnivalót nem hagynak maguk után, az árak sem túl magasak. A túrák könnyűek, minden átlagos fizikumú ember be tudja járni őket. Mindazonáltal, ha valaki nem szeretne túrázni, bevárhatja a többieket, sétálgathat, pihenhet igen szép helyeken. Programunk igen laza, kis csoporttal, sok szabadidővel, ami további rögtönzésekre ad alkalmat, valamint kiegészítő programokra ad lehetőséget: bálnales, delfinekkel úszás, vitorlázás, kanyoning, stb.

Időpont: 2020 július 16 – 27. Az időpont változhat a járatok függvényében, ez minden esetben egyeztetést kíván a résztvevőkkel. Részvételi díj: 1050 Euró. A részvételi díj tartalmazza a szállást, közlekedést a szigeten, a kompjegyeket Faial és Sao Jorge szigetére, túravezetést, szervezést. A részvételi díj NEM tartalmaz repülőjegyet, ellátást, biztosítást. Kiutazás: egyénileg. Igény szerint segítünk a repjegy megvásárlásában. Ajánlott kiutazás: a Budapest -Lisszabon – Ponta Delgada – Pico útvonalon, a portugál TAP légitársasággal, valamint a SATA azori légitársasággal. A repülőjegy becsült költsége: 120 ezer ft. FONTOS: csak akkor vedd meg a repülőjegyet, ha egyeztettél velünk! Utasbiztosítás kötelező: egyénileg kötendő.

Galéria
Térkép

Kérdésed van?
Keress fel minket bátran!

E-mail

info@karpatklub.com

Telefon

+40 744 273 515

Facebook

Csatlakozz csoportunkhoz!

Kárpát Klub

www.karpatklub.com