Faial

Faial

Minden Azori-sziget más és mindegyiknek megvan a saját varázsa, stílusa és top látnivalója. A szokásos Azori táj mellett Faial három fő látnivalót kínál: a fővárost, Hortát, a kalderát és a Capelinos vulkánt.

Faial a harmadik legnépesebb sziget, itt található az atlanti világ egyik legszebb kikötője, Horta. A Monte da Guia által védett, szélcsendes öböl ideális kikötőt rejt, nem véletlen, hogy Horta a valamikori transzatlanti utazásoknak egy igen fontos állomása volt. Több híresség között Cook kapitány is kikötött a szigeten. Ha Pico felől érkezünk komppal, Horta csodás látványt nyújt a tengerről. A domboldalra kúszó fehér házak, a kéttornyú barokk templomok, a Monte da Guia összességében lenyűgöző látvány.

Horta pici város, mindössze hétezren lakják, mégis nyüzsgő kikötő benyomását kelti. A pici erőd, a néhány kiállított ágyú, a yachtkikötő melletti rövid séta során igazán könnyű a múltba révedni, a bálnavadászok, kereskedők, hajóskapitányok rég letűnt világába. Bálnavadászok ma már nem sétálgatnak a kikötőben, de bálnát nézni még mindig lehet, több erre szakosodott cég is kínálja szolgáltatásait. A kikötőben található a híres üzenőfal: a hullámtörő betonelemekre a hajósok különböző színes rajzokat készítettek. Számos sikeres atlanti átkelés vagy hajókirándulás emlékét őrzik a rajzok, zászlók, nevek, melyek között néhány magyar is akad. A színes betonfalon kívül a yachtkikötő, mögötte az óceán, szemben a Pico 2351 m magas csúcsa kandikál ki a felhők fölött. Megunhatatlan látvány.

Ha tovább sétálunk a kikötői promenádon, elhaladunk a kis erőd, majd a bálnavadász standok mellett, egy kis földnyelvhez érkezünk. Innen felsétálhatunk a Monte da Guiá-ra, a kikötőt védő vulkánra, ami olyan, mintha valami nagy cápa csípőfogó alakúra harapta volna a belsejét: két kör alakú kráter van benne, melyeket elöntött a tengervíz. Ha nem akarunk felmenni a Monte da Guiá-ra, egyenesen előre sétálhatunk egy hangulatos utcácskán, és egy másik öbölbe érkezünk, itt található a sziget egy igen szép, türkizkék vizű, sárga homokos tengerpartja: ez a mesebeli Porto Pim.

Ha kiélveztük a kikötői hangulatot, nekiláthatunk a sziget felfedezésének. A műút teljesen körbe visz, akár egy bő óra alatt körbe lehet autózni a szigetet. Nem érdemes viszont elsietni, mert rengeteg miraduro és hangulatos falu vár ránk. A sziget déli oldalán található a repülőtér, majd egy igen szép hely: a Varadouro nevű halászfaluba érdemes tenni egy is kitérőt a csinos lávamedencék és a hangulatos kikötő miatt.

A sziget nyugati csücske a Capelinos vulkán. Ez a legújabb területi gyarapodása az Azori-szigeteknek, 1957-ben jött létre. Nem egyszerre történt: szeptember 23-án elkezdett főni a tenger, kisebb földrengések történtek, majd különféle módokon tört ki a vulkán, néhány hónapig lekötve a helyiek figyelmét.  Először egy lávasziget keletkezett, melyet később elmostak a tenger hullámai. De a vulkán nem adta fel: a kitörések folytatódtak a következő év áprilisáig. Az eredmény a ma is látható fekete hegy lett. A Capelinosnál igen jól megfigyelhető az új föld keletkezése, az erózió munkája és a vegetáció megtelepedése: először pionír fajok vernek gyökeret, majd talaj képződik és néhány évtized-évszázad múlva dús növényzet borítja majd a fekete lávahomokot. Valamikor ez a folyamat a többi szigeten is hasonlóan játszódott le. A régi világítótorony, amely a sziget peremén állt, most kissé beljebb került, és részben betemette a vulkáni hamu. Közvetlen közelében egy földalatti látogatóközpontban többet is meg lehet tudni a kitörésről és a vulkanizmus mibenlétéről, valamint a régi világítótornyba is fel lehet menni.

Faial tetejét általában ködök ülik meg, és a sziget tetején található kaldera gyakran ködös-szeles titokzatosságba burkolózik. Érdemes többször próbálkozni, ugyanis egy teljesen klasszikus vulkáni kaldera rejtőzik Faialon a felhők alatt, melynek peremén gyönyörű túraútvonal vezet. Krátertó nincs ugyan az alján, néhány vulkanikus kúp és érintetlen vegetáció található lent. Lemenni csak külön engedéllyel lehet: szigorúan védett természetvédelmi terület. A peremen végigsétálni viszont kötelező: ez a Szigetek legszebb kaldera-útvonala, egy önmagába visszatérő fantasztikus panorámákat kínáló gerinc-ösvény. Közvetlen mellettünk a 200 m mély kaldera falai, melyek leginkább Hawaii-ra vagy Új Zélandra emlékeztetnek buja zöld növénytakarójukkal. A nyári hónapokban hortenzia-rengeteg nyílik mellettünk, kifele köröskörül látható Faial buja rétjeivel és hortenzia-sövényeivel, távolabb körös-körül a végtelen óceán, keletre a Pico magasodik, látszik Sao Jorge hosszú foltja és északon sejtetni engedi magát Graciosa kecses szigete.

Kérdésed van?
Keress fel minket bátran!

E-mail

info@karpatklub.com

Telefon

+40 744 273 515

Facebook

Csatlakozz csoportunkhoz!

Kárpát Klub

www.karpatklub.com