Flores

Flores - a virágok szigete

Hogy Flores a legszebb Azori-sziget, sokan mondták már. Hihetetlen, hogy ezen a 17×12 kilométeres földdarabon ennyi látnivaló van összezsúfolva. Kb négy napra lesz szükség az egész szigetet alaposan felfedezni, de egy hetet mindenképpen el lehet itt tölteni, anélkül, hogy megunnánk.

Érkezéskor már látni, hogy egy igen különleges helyen fogunk landolni: a szigetnek meredek partjai vannak, az egyetlen laposabb részen található a városka, melynek éppen a közepén van a reptér. A reptér mindössze akkora, mint egy vidéki buszpályaudvar. A kifutópálya tulajdonképpen a főváros „főutcája”, tőle délre van a régi Santa Cruz das Flores, girbegurba kis utcácskáival és portugál barokk, fehér, kéttornyú templomával.  A városka többi része új és modern. Van két szálloda, két benzinkút, egy bálnamúzeum, néhány garázs a pici kikötő fölött, ők az iparnegyedet jelképezik. A garázssor mögött az egyetlen supermercado, előtte széles parkoló. Florest mindössze 4000 ember lakja, a lakosság 3 nagyobb „városban” és néhány kisebb településen oszlik el.

Itt minden pici és egyszerű. A szigeten mindössze három aszfaltos út van: egyik délre tart Lajesbe, a másik északra a tagolt parton kanyarogva, a harmadik némi szerpentinezés után felkapaszkodik a platóra, és nyílegyenesen átvágja a szigetet.

Flores igen gyűrt terep. A központi fennsíkot magas hegyek övezik, mély völgyek szabdalják. A legmagasabb pont 915 méterrel a Morro Alto. Természetesen itt is minden velejéig vulkanikus. Van néhány inaktív tűzhányó a szigeten, némelyiknek krátere is van, melyekben összegyűlt a víz, igen látványos krátertavat alkotva. Összesen hét ilyen krátertó van a szigeten. Van néhány olyan pont is, hogy egyszerre kettő látható.

A központi fennsíkon átkelni mindössze néhány percig tart. Van néhány hosszú, egyenes útszakasz, és már meg is érkeztünk a sziget nyugati pereméhez, Flores leglátványosabb részéhez. Itt egy hatalmas, amfiteátrum-szerű, nyugatra néző kaldera található, melyet az idő, az erózió és a pokoli vulkáni erők kettévágtak: nyugati fele alámerült az óceánban. A kaldera belsejébe néhány merész fordulóval, meredeken ereszkedik alá a tükörsima út. Itt található egy igen szép lávafolyás, amely belenyúlik a tengerbe, a peremről látható legszebben: a forró láva egyszerűen befolyt a tengerbe és megszilárdult. Ezen a földnyelven – faján – található a sziget legnyugatibb „városkája”, Faja Grande. Ez az Azori-szigetek legszebb tengerpartja és itt található Európa legnyugatibb pontja is.

Flores a vízesések szigete. Több tíz vízesés van a szigeten, némelyik egyenesen a tengerbe zúdul. Mint minden Azori sziget, Flores is rengeteg csapadékot kap. A sziget központi fennsíkja olyan, mint egy nagy szivacs: a növényzet, a vastag moharéteg magába szívja az esőt, tárolja a nedvességet és az állandóan nedves környezet szép lassan engedi le a vizet. Néhány kis folyó a kaldera nyugati peremén átbukva igen látványos vízeséseket hoz létre. Nagyobb esők idején ezek megduzzadnak és dübörgő vízesésekké változnak. A legnagyobb, Ribeira Grande, kb 300 métert zuhan egy látványos szakadékba, és hatalmas vízmosást hoz létre, mielőtt eléri a tengert. Közvetlenül mellette, a kaldera babérerdőkkel és gyömbérliliommal borított, élénkzöld falán kb 18-20 egymással párhuzamos vízesés zúdul le. Ezek egy kis tóba, a Lagoa das Patas-ba ömlenek. A tó csendes vizén a függőleges fehér szalagok visszatükröződnek. Néha, amikor a sziklafal felső peremét köd üli meg, mintha valahonnan meghatározhatatlan, mitikus magasságból folynának alá a kis fehér szalagok. Köröskörül érintetlen babérerdő, hatalmas fenyőfák, nedvességtől csepegő Azori őserdő: együtt világ egyik legszebb helyévé teszik a kis tavat és környékét.

Érdemes a sziget északkeleti partvidékén motorcsónakos kirándulást tenni. Esetleg össze lehet kötni egy Corvo-i úttal. Flores északkeleti partja igen vadregényes táj, a meredeken leszakadó part mellett szigetek, sziklatornyok sokasága található. A tenger szintjén néhány barlangba is be lehet menni, több vízesés is van itt, némelyik egyenesen az óceánba ömlik.

Flores, a túraparadicsom. Mivel alig 17 km hosszú a sziget, akár egy nap alatt is végig lehet gyalogolni rajta. Nem érdemes azonban elsietni, mert Európa legszebb túraútvonalai és tájai várnak ránk. A régi ösvényeket már több száz éve építgetik és járják a szigetlakók, a modern utak megépítése előtt ilyen kis ösvények hálózták be a szigetet. Közülük néhány ma is túraútvonalként szolgál. A dimbes-dombos fennsíkon minden völgyben folyik egy kristály-vizű patak, általában fekete lávamederben. Itt mindent növényzet borít. A gyakori esők és az enyhe éghajlat gondoskodnak arról, hogy Floresen nincsenek üres sziklák. A termékeny lávatalajt, a kopár sziklákat hónapok alatt benövi a vadul burjánzó növényzet. Fenyvesek, babérerdők között vezetnek az ösvények, mindenütt jelen van a hortenzia, hanga, és a gyömbérliliom. A magasabb régiókban tíz-húsz centi vastag moha-réteg fed szó szerint mindent, itt egyszerűen nem lehet unatkozni.

Florest  1452-ben fedezték fel a portugálok, és csak az 16. század elején létesültek az első állandó telepek. Majd századokon keresztül a helyiek gyakorlatilag elszigetelten éltek, teljesen önellátóak voltak, csak néha kötött ki egy-egy hajó. Az emberek megérkezése előtt mindent vad, buja növényzet borított, és sziklák hevertek szerteszét. A szigetlakók generációi minden talpalatnyi földet igyekeztek hasznosítani. A könnyen megközelíthető részeken az őshonos babérerdőket kiirtották. A fekete lávaköveket összegyűjtötték és takaros kőkerítésekbe rakták. A meredek oldalakat teraszosították, néha elképesztően nagy köveket mozgatva meg. Bámulatos és tiszteletre méltó, az a hatalmas munkamennyiség, amit ezekbe a teraszokba, utakba és kőkerítésekbe fektettek a századok során. A kőkerítések pici parcellákat választanak el egymástól, melyeken régen földművelés folyt, manapság már inkább csak tehenek legelnek rajtuk.  A köveket vastagon belepi a zuzmó. A zuzmó igen kényes a levegő minőségére, és a jelenléte azt jelzi, hogy itt igazán tiszta a levegő.

Kérdésed van?
Keress fel minket bátran!

E-mail

info@karpatklub.com

Telefon

+40 744 273 515

Facebook

Csatlakozz csoportunkhoz!

Kárpát Klub

www.karpatklub.com