Pico

Pico

 

Pico a Háromszög-szigetek (Triangle islands) legnagyobbika. Pico csúcsot jelent, és a sziget neve is egyben: itt minden a Picoról szól, Portugália legmagasabb csúcsáról (2351m), mely láthatóan vagy láthatatlanul, de mindig fölénk magasodik és mindent meghatároz a szigeten.

Pico a környező szigetekről is jól látható, a Háromszög másik két tagjáról, Faialról és Sao Jorge szigetéről. Pico egy klasszikus rétegvulkán-kúp, kb kétszázezer éve jött létre és azóta is füstölög, néha meg-megrázkódik. Utoljára az 1700-as években tört ki. A Pico mindig más-más arcát mutatja: néha nem is látjuk, ha felhős az idő, máskor köd-gallért visel, néha felhősapkát, télen esetleg hósapkát is. Útjába áll az atlanti szeleknek, és megbolygatja az egész sziget mikroklímáját. Néha morcos és nem enged közel magához, máskor pedig feketén nyújtózik a napsütésben, és nemcsak megtűr a hátán, hanem el is szórakoztat csodás virágszőnyegeivel, tekervényes láva-folyásaival és gyönyörű panorámáival.

A Pico-ra mindenképpen fel kell mászni. Nem könnyű terep, de ezt a kihívást nem lehet kihagyni. A túra csak egy útvonalon lehetséges: a hegy északnyugati részén van a látogatóközpont, innen indul a túraútvonal -1240 m magasról – amely tartogat néhány kihívást is. Szép idő esetén érdemes csak próbálkozni, ha rossz idő van, a túra élvezhetetlen és veszélyes is lehet. Néha előfordul, hogy lent esik-fúj, fent viszont tiszta idő van, (ezt a látogatóközpontban meg tudják mondani), ilyenkor érdemes próbálkozni. Érdemes jól öltözni, ugyanis erős szél fúj néha, de túl sem kell öltözni, mert nincs hideg.

Ahogy egyre feljebb haladunk, minden száz méteren változik a panoráma és a növényzet is. Az egy-két méter magas hangacserjék egyre kisebbek lesznek, majd eltűnnek, fentebb már csak zuzmók, mohák és törpe szőnyegnövények találhatók. Különösen érdekes júliusban a bőségesen virágzó lila színű törpe kakukkfű, illetve egy pirosvirágú hangaféle, amelyek a rengeteg szürke zuzmóval együtt egy csodás sziklakertet alkotnak.  2200 méteren aztán elérjük a Pico nagy kalderáját, amelyből egyetlen kis kúp tör az ég felé, ez a Piquinho, a 100 méter magas legfelső kúp. Ide már mászni kell, pokoli láva-terepen, és így jutunk a Pico legtetejére, ahol kénes gázok illatát érezzük, és meleg alattunk a föld. Hatalmas, széles panoráma nyílik innen: látható alattunk az egész zöldellő sziget, valamint a Háromszög-szigetek másik két tagja: nyugatra Faial, északra Sao Jorge.

 

Ha Pico, akkor bálnales. A nagy hegy déli oldala több ezer méter mélységbe szakad le a tengerszint alá, így felszínre kényszeríti a hideg áramlatokat, és ezeket a táplálékban dús vizeket szeretik a cethalak. Több mint húsz fajta tengeri emlőst lehet itt megfigyelni a márciustól októberig tartó bálnales-szezonban.  A bálnalesek központja Lajes do Pico, a kis déli parti városka, ahonnan az expedíciók indulnak, általában a sziget déli oldalához, a Pico szélárnyékába. Itt lehet megtekinteni a kis bálna-múzeumot, amelyben régi bálnavadász-eszközök, csónakok, szigonyok és egyéb érdekességek láthatók.

Pico meredek oldalaira érintetlen babérerdők kúsznak fel, a fennsíkon boldog tehenek legelnek és vastag zuzmóréreg tanúsítja a levegő tisztaságát. Ahol a tűz összeért a vízzel, ott most lávapartok vannak, melyeket az óceán soha el nem fáradó hullámai ostromolnak kitartóan. Picón minden fekete lávakövekből épül, a fekete-fehér házaknak piros ablakaik, zsalugátereik vannak, amely színkombináció csak ezen a szigeten található meg. Gyönyörű hortenzia-sövények, holdbéli tájak, szürreális fák teszik varázslatossá a tájat, és fölöttünk mindig ott vigyáz valamilyen szögben, valamilyen arccal a felhőkoszorúzta nagy csúcs.

Ha Pico, akkor borkóstoló. Más szigeteken is termelnek szőlőt, mégis Pico a legjellegzetesebb azori borvidék. Jellegzetes fajtákat termesztenek itt, a világon egyedülálló módon: a mindenütt jelenlevő fekete lávakövekből fekete falakat raknak, kis kockákat alakítanak ki, és ezekben egy-egy szőlőtőke nő. A falak védik a széltől, az óceán sós permetétől, és a meleg fekete kövek egy sajátos mikroklímát hoznak létre a szőlőtőke számára. Pico szőlőskertjei jelenleg Unesco oltalom alatt állnak. Ez a mesterséges, sakktáblaszerű táj több helyen megtalálható, a fekete lávakövek között nő a zöld növény, egy-egy piros szélmalom képez üdítő foltot, távolban a kék tenger hatalmas, fehér habos hullámaival, és fölöttünk a nagy hegy biztosítja a díszletet egy sokszínű élményhez.

Kérdésed van?
Keress fel minket bátran!

E-mail

info@karpatklub.com

Telefon

+40 744 273 515

Facebook

Csatlakozz csoportunkhoz!

Kárpát Klub

www.karpatklub.com