São Miguel

São Miguel

Sao Miguel, a zöld sziget. A szigetcsoport legnagyobbika, kb 70 km hosszú, legnagyobb szélessége 12 km, legkisebb szélessége 8 km. Ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag soha nem lehetsz 6 kilométernél távolabb a tengertől. Ez a legnépesebb sziget, kb 140 ezer lakossal és itt található a főváros is: Ponta Delgada.

A sziget vulkanikus eredete lépten-nyomon szembeszökő. Már a térképen is látszik, hogy régi kitörések nyomai, kráterek szabdalják a tájat keresztül-kasul. Némely kráter körvonalai szépen kivehetőek, másokat lecsupaszított az erózió, netalán az óceán alatt folytatódnak. Több krátertó is található a szigeten, a tájat vulkáni kúpok tarkítják. Rajtuk kívül melegvizű források, fumarolák, geotermikus mezők, forró-bugyogó-gőzölgő források emlékeztetnek arra, hogy a mélyben hatalmas erők szunnyadnak.

A sziget nyugati csücskén található a tökéletes kör alakú krátertó, a Sete Cidades. A misztikus Eldorádóhoz hasonló, sokkal kecsegtető, de soha meg nem található név volt valamikor a Sete Cidades, a Hét Város. Antik legendák nyomán középkori hajósok, kincskeresők és konkvisztádorok keresték az atlanti ködökbe és misztikumba burkolódzó Hét Várost, és most itt fekszik előttünk: nem is hét, nem is város, hanem egy álmos kis azori falucska képében. Mindazonáltal nem csúnya a falu sem, a pici mediterrán-portugál, fehérre meszelt házak között mindenféle virág nyílik.

A falucska sem csúnya, de a környező táj mindenképpen képeslapra kívánkozik. Egy öt kilométer átmérőjű, szabályos kör alakú nagy kráter, melynek mélyén további kisebb kráterek és összesen négy krátertó található: a Lagoa Verde, Lagoa Azul, Lagoa de Santiago és a kicsi Lagoa Rasa. A kráter meredek falai 4-500 méter magasak, külső lejtőjüket három irányból a tenger mossa. A peremen fut körbe a világ egyik legszebb túraútvonala: befele a Sete Cidades hihetetlen színű tavai, kifele az óceán kékje látható. A tájat sötétzöld babérerdők borítják és világoszöld kockákon boldog tehenek legelnek. Nyáron hortenzia-kavalkád gyönyörködtet, az utak mellett végig emberfej-nagyságú hortenziák nyílnak. Több gyönyörű miraduróból is látszik a táj, a legszebb kilátó a Miraduro da Boca do Inferno. Ne tévesszen meg senkit: a név poklot jelent, de a kilátás mennyei.

A sziget partjai általában meredeken zuhannak a tengerbe. Kevés a homokos strand, ezeket általában fekete lávahomok borítja. Néhány helyen lávamedencéket találunk: apály idején felmelegíti őket a napsütés, dagály idején friss vízről gondoskodnak a becsapó hullámok.

Sao Miguel települései általában az óceánparton fekszenek. Furnas a kivétel: egy belső kráterben fekszik. Itt található a Furnas-i zöld színű krátertó, melynek partján van a sziget legnagyobb geotermikus mezeje: forró a talaj és fortyogó lyukakból gőzoszlop emelkedik a magasba. A forró talajt a helyiek önös céljaiknak megfelelően használják: főznek benne. A fortyogó fumarolák közvetlen közelében kis betonozott lyukak vannak, melyekben elfér egy nagyobbacska fazék. Erre kis fa-fedőt tesznek, földkupacot emelnek a tetején, majd a gőzölgő földkupacra kiteszik egy furnasi étterem nevét: az étteremben aztán meg lehet kóstolni a „Cozido das Furnas-t”, ami helyi specialitás, és teljesen környezetbarát módon készül el. Hatalmas adagokat tálalnak belőle.

A Cozido elfogyasztása után be lehet ülni egy kis forró vízbe. Furnasban két helyen is van termálfürdő, a Terra Nostra park és a Poca da Dona Beija. Vagy kétszáz éve az angol konzul egy fehér kúriát emeltetett magának egy dombtetőn, és a környező kertet beültette egzotikus növényekkel. Ma ez a Terra Nostra park, mely hatalmas és gyönyörű növényritkaságokat rejt. A trópusi növények között simán el lehet tölteni egy-két órát: itt mindig nyílik valamilyen virág. Közvetlenül a konzul háza előtt van egy ovális medence tele kávészínű, vastartalmú, langyos gyógyvízzel.  Aki szó szerint forró vízre vágyik, néhány lépéssel arrább, páfrányok és pálmafák árnyékában lazíthat néhány kisebb medencében. Néhány száz méterre a Terra Nostra park bejáratától található Beija néni medencéje – Poca da Dona Beija, egy másik igen hangulatos termálfürdő, amelynek erőssége a finom meleg víz, és az, hogy este tizenegyig nyitva tart.

Kelet fele haladva a következő krátertó a Lagoa do Fogo, a Tűz tava. Ebben a kráterben nincs település, a tó környéke teljesen érintetlen. Fentről néhány miraduró gyönyörű panorámákat kínál, azonban érdemes lemenni a tó partjára (kb fél óra meredek ereszkedés) és egy kis sétát tenni teljesen érintetlen parton. Fürödni tilos, és érdemes szép napot választani a kirándulásra: a tó 580 m tszf magasságon található és gyakran felhő takarja.

Sao Miguelen járva a Caldera Velha medencéit is érdemes kipróbálni. A világon egyedülálló ez a kis medence: pici vízesés alatt meleg termálvizes medence, köröskörül páfrányfák, délszaki növények, mohos fatörzsek, mohás kövek és babérerdő. Ínyenceknek való hely, esős időre is tökéletes program.

 

A sziget büszkélkedhet néhány igen szép vízeséssel. A Salto do Prego olyan hely, amilyet trópusi útifilmekben lehet látni: sötét őserdő mélyén kristálytiszta vizű, fehér vízesés zubog a mélybe. Alatta hűs medence, amely úszásra csábít a hatalmas, mohos kövek között. Az ide vezető ösvény pedig igazi esőerdő-túrának is beillik: sötét babérerdő mélyén túrázunk, sárga virágú gyömbérliliomok, hortenziák és fürtös sáfrányfű virágzik az ösvény mentén.

 

 

Kérdésed van?
Keress fel minket bátran!

E-mail

info@karpatklub.com

Telefon

+40 744 273 515

Facebook

Csatlakozz csoportunkhoz!

Kárpát Klub

www.karpatklub.com